Auto gas O autogasu

O autogasu

TEČNI NAFTNI GAS ili LPG – liquefied petrloeum gas (eng)
Tečni naftni gas je smeša propana (C3H8) i butana (C4H10) koja već pod relativno malim pritiskom prelazi u tečno stanje. Ovaj gas se pretvara u gasovito stanje neposredno pre korišćenja.
LPG je teži od vazduha.

Neke bitne srazmere:

1m3 CNG = 4 l CNG = 0,71 kg CNG
1kg CNG = 5,6 l CNG = 1,750 l benzina
1kg CNG = 5,6 l CNG = 1,867 l LPG
3,2 l CNG = 0,571 kg CNG = 1 l benzina
3 l CNG = 0,535 kg CNG = 1 l LPG

Zahvaljujući svojim ekoloskim,ekonomskim i bezbednosnim prednostima tečni naftni gas danas predstavlja jedno o vodećih alternativnih goriva danasnjice. Proizvodnja TNG se uglavnom bazira na izdvajanju propana i butana iz prirodnog zemnog gasa i na taj način se dobija oko 60% TNG, a ostalih 40% se dobija u toku procesa prerade sirove nafte u rafinerijama. Izvori dobijanja TNG-a ukazuju da se na tu vrstu goriva moze zasigurno računati i u daljoj budućnosti.Polazeći od podatka da je 60% TNG poreklom iz zemnog gasa ukazuje na manju zavisnost potrosača ovog goriva od izvoznika nafte tj. članica OPEC.
Savremeni informatički sistemi pogodni su da širu javnost upoznaju sa sve širom upotrebom zemnog gasa i i propan-butana za pogon automobila. Trend rasta korišćenja gasa za pogon motora sa unutrašnjim sagorevanjem oseća se u svim zemljama sveta. I pored masovnog korišćenja gasa za pogon automobila, kod nekih ljudi postoji bojazan i strah od gasa kao pogonskog sredstva. Međutim, prema statistikama, nezgode sa gasom u automobilima su retke, odnosno, zanemarljive. Naravno, to predpostavlja pravilnu upotrebu gasa uz striktno poštovanje propisa i svih saveta oko njegove bezbedne upotrebe.

Otogas
Kod nas možete izvršiti Atest vozila na auto gas.
Adresa: Rtanjska BB, Valjevo.
Telefoni:
014 / 238 – 744,
063 / 719 – 46 – 56
office@otogas.com
Pišite nam

    | © Copyright Autoservis OTOGAS Valjevo 2013| Designed by Dragan Nakic